festivalul național de teatru tânăr

#17   |   15-21 august 2022
Alexandria
O sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenți, o săptămână de inspirație culturală în Alexandria și comunitățile din care fac parte adolescenții. 
stradale 2021, ideo ideis 03.jpg
spațiul safe
al reîntâlnirii fizice
și provocarea
de a-l folosi
pentru a crește
photo ideo ideis (112).jpg
Ediția #17 este o celebrare a revenirii în mijlocul comunității din Alexandria după doi ani descentralizați, pentru a trăi festivalul cu totul împreună.
cine ai devenit
în ultimii doi ani,
încotro crești,
pe cine iei cu tine
Este și o redescoperire a noastră, cei care am devenit după ultimii doi ani transformatori. Recunoaștem transformările care au avut loc în noi și folosim tempoul acestor schimbări ca o propunere de a reevalua, cu intenție, ideile pe care le avem despre cine suntem, despre cum ne implicăm în lumea din jur, despre relațiile pe care le construim cu ceilalți.
că ești valoros,
că ai pasiuni,
că poți alege,
că poți fi tu
Festivalul sărbătorește întâlnirea fizică cu participanții, artiștii, echipa, dar și întâlnirea cu noi idei pe care vrem să le susținem în comunitatea noastră. O revedere care nu e melancolică pentru trecut, ci e un spațiu în care, împreună, ne redescoperim identitatea prin ateliere, întâlniri cu subiectele din spectacole, discuțiile cu profesioniști care regândesc domenii/discipline.

festivalul:

trupe

Experiența de învățare a fiecărei ediții e dedicată adolescenților din nouă trupe de teatru de liceeni, într-o săptămână de explorări prin teatru și arte alăturate, ghidați de artiști referință în domeniu care le devin traineri și mentori. Timp de patru zile, toți participanții trec prin experiența unui atelier de teatru și, la alegere, dans, fotografie, muzică, film, scriere creativă, make-up și multimedia (VR), artele devenind instrumente de conectare la sine și la ceilalți.

festival, ideo ideis 24.JPG
photo ideo ideis (117).jpg
photo ideo ideis (116).jpg
photo ideo ideis (120).jpg
photo ideo ideis (113).jpg
photo ideo ideis (115).jpg

festivalul:

comunități

Un festival de teatru într-un oraș care n-a avut niciodată un teatru.

 

Ideo Ideis își are rădăcinile în Alexandria, comunitatea în care un grup de adolescenți s-a decis în urmă cu 17 ani că are nevoie de mai mult pentru propria dezvoltare. Că nu vor aștepta un teatru pentru a pune bazele unui festival de teatru care să le susțină interesele creative. La aceeași nevoie s-au conectat în ultimii 15 ani mii de adolescenți și sute de artiști și profesioniști de referință, care și-au adus explorările artistice pe străzile din Alexandria într-un program de evenimente gândit special pentru comunitate.

Vrem ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire. 

festival, ideo ideis 18.jpg

festivalul #16

Citește mai multe despre experiențele ediției din 2021.

animated-festival-descriptor-alb-no-BKG.