festivalul:

comunități

Orașele cresc spre înălțimi noi atunci când străzile sunt locuite de energia explorărilor creative, și mersul uzual al lucrurilor e întrerupt de momente de schimbare personală ale celor din comunitate.
0
festival, ideo ideis 12.jpg
Ideo Ideis își are rădăcinile în Alexandria, comunitatea în care un grup de adolescenți s-a decis în urmă cu 15 ani că are nevoie de mai mult pentru propria dezvoltare și a pus bazele unui festival de teatru.
 
Printr-un program de ateliere și întâlniri cu idei culturale contemporane vrem ca festivalul să îi inspire pe adolescenții care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeași încăpățânare spre comunitățile lor și să le transforme în spațiile de care au nevoie în propria devenire.

Ateliere Art&Play

Atelierele Art & Play au loc sub umbrela departamentului de dezvoltare comunitară din cadrul festivalului și propun un program gândit în parteneriat cu ONG-uri din toată țara, având ca scop diversificarea experiențelor educaționale ale comunității din Alexandria.

De la educație financiară, la implicare civică, de la filosofie, la ilustrație, atelierele aduc idei noi în centrul comunității și invită reprezentanții mai multor generații să le exploreze după propriile nevoi.

Masterclass

Despre perspective artistice actuale într-o serie de dialoguri relaxate între public și artiști referință care și-au pus amprenta pe domeniile în care activează. O apropiere bilaterală între activitatea artiștilor contemporani și comunitățile care le sunt atât public, cât și inspirație.

Printre invitații anilor trecuți se numără Victor Rebengiuc, Vlad Ivanov, Florin Piersic Jr, Micutzu, Mimi Brănescu, Gianina Cărbunariu.

Seara Povestitorilor

Fiecare ediție a festivalului aduce în fața participanților și a comunității oameni care au succes în domenii extrem de diferite - de la personalități din lumea afacerilor și publicitari, la artiști de renume și sportivi. Istoriile lor profesionale devin inspirație și motivație pentru căutările despre viitor ale adolescenților și pentru o comunitate care crește odată cu succesul fiecărui membru.

Printre Povestitorii anilor trecuți se numără Andreea Esca, Roman Tolici, Horia Colibășanu, Carmen Gheorghiu & Oana Muscatu, Florin Ristei, Dan Perjovschi, Funky Citizens.

Spectacole de teatru

Serile festivalului sunt dedicate unor spectacole de teatru profesionist, la care sunt invitați atât participanții adolescenți, cât și comunitatea din Alexandria. Prin spectacolele invitate susținem întâlnirea dintre public și lentilele curajoase de a privi lumea ale teatrului contemporan, fie că e vorba de producții independente, trupe consacrate sau proaspeți absolvenți, audio, multimedia sau improvizație. 

Spectacol comunitar

Ne propunem ca în fiecare an să scoatem la suprafață povești din orașele în care ajunge festivalul, și să le readucem în mijlocul comunității, spuse de vocile care le-au trăit aproape.

În 2020, „Biblioteca din Alexandria” (r. Bogdan Georgescu) a spus patru povești curajoase despre Alexandria, prin patru reprezentante de generații. 

Cinemateca târzie

Cinemateca târzie aduce în fața publicului din Alexandria unele dintre cele mai recente și premiate filme românești și europene, alături de membri ai echipelor de producție pregătiți să răspundă curiozităților publicului.

Proiecțiile au loc în aer liber și aduc subiecte actuale în mijlocul comunității.

Evenimente stradale

O serie de evenimente care fac parte din inițiativa Festivalului de a schimba imaginea și ritmul cultural al orașului și de a consolida baza unei educații de tip artistic într-un loc în care arta ajunge încă foarte greu.

stradale 2020, ideo ideis 04.jpg

Picturi pe ziduri

O încercare de a aduce arta vizuală în rutina spațiilor pe care le locuiește o comunitate, prin transformarea unor ziduri în pânze pentru artiști vizuali contemporani. 

 

Îmbrăcate în haine noi, clădirile transformă fața orașului și micșorează distanța dintre locuitorii săi și arta contemporană. 

Instalație de artă

Marcăm continuitatea festivalului în comunitate prin câte o lucrare de artă realizată anual de un tânăr artist special pentru festival.

 

Poziționarea sa în spațiul public este și o invitație pentru cei care o privesc de a se angaja într-o discuție asupra modului în care arta contemporană poate schimba lentila cu care privim spațiile urbane.

festival, ideo ideis 10.jpg

Vrei să fii printre primii care primesc vești despre festival?

animated-festival-descriptor-alb-no-BKG.