top of page

laborator:
ateliere 2022

cine?

copii & adolescenți din Alexandria

unde?

Centrul Multifuncțional pentru Tineri din Alexandria

înscrieri?

gratuite

photo ideo ideis
Art&Play, ideo ideis

Vezi evenimentele și atelierele din 2023

laboratorul de teatru Ideo Ideis

Conține module de explorare personală prin teatru și arte alăturate, fiind structurat în 4 module progresive a câte 8 întâlniri de lucru cu traineri și mentori invitați.

module de explorare personală prin teatru și arte alăturate

modul C:
pune-te în lumină

1- 24 oct

12-14 ani

dată:

vârstă:

dată:

vârstă:

1-24 oct

15-19 ani

Sabina Branduse, ideo ideis
Sabina
Brândușe

trainer teatru

Nicolae Constantin Tanase, ideo ideis
Nicolae
Constantin
Tănase

trainer film

Andreea Gramosteanu, ideo ideis
Andreea Grămoșteanu

mentor

module de explorare personală prin teatru și arte alăturate

modul B:
lucru în echipă

Ana Covalciuc, ideo ideis
Ana
Covalciuc

trainer teatru

vârstă: 15-19 ani

Krista Sandu, ideo ideis
Krista
Sandu

trainer dans

Katia Pascariu, ideo ideis
Katia
Pascariu

mentor

module de explorare personală prin teatru și arte alăturate

modul A:
autocunoaștere

vârstă: 15-19 ani

Vlad Purdel, ideo ideis
Vladimir
Purdel

trainer teatru

Razvan Rotaru Filip Stoica, ideo ideis
Filip Stoica & Răzvan Rotaru

trainer dans

Vlad Zamfirescu ideo ideis
Vlad
Zamfirescu

mentor

ateliere Art&Play

Încurajează dezvoltarea personală și comunitară printr-o serie de ateliere cu diverse tematici: de la psihoeducație, sănătate relațională și educație civică, până la dans, film, scriere, muzică și arte grafice și multe altele.

atelier Art&Play: benzi desenate

dată:

oră:

vârstă:

10 decembrie

11:00-14:00

13-19 ani

dată:

oră:

vârstă:

10 decembrie

15:00-16:30

6-12 ani

Luna decembrie este, credem noi, cea mai mai bună perioadă de spus povești. Așa că vă invităm să construim poveștile împreună! Cum? Folosindu-ne de imaginație și de îndemânare!

Atelierul de bandă desenată pornește de la jocuri - câte unul potrivit fiecărei grupe de vârstă - și își propune să (re)aducă poveștile mai aproape de copii și adolescenți.

 

Pentru categoria de vârstă 6-12 ani, participanții vor construi împreună o poveste în care fiecare își va pune amprenta la propriu, învățând cum să contureze expresiile și interacțiunea dintre personaje. 

 

Participanții din grupa a doua, 13-19 ani, se vor juca și ei, însă puțin diferit: plecând de la jocul Măscărici, vor încerca să reimagineze basme, construind apoi o poveste folosindu-se de orice le trezește imaginația! Tu cum crezi că arată Scufița Roșie în emoticoane? Oare poți spune o poveste folosindu-te de meme? Hai la atelierul de bandă desenată să aflăm împreună, încercând să construim cele mai frumoase povești!

Evelina Dobre, ideo ideis
Evelina
Dobre

Evelina Dobre este născută în Alexandria și locuiește în București, parte deja de mulți ani din echipa Ideo Ideis și studentă la Facultatea de Arhitectură.

Lucrează ca designer de interior și designer grafic, se ocupă de scenografia zonei outdoor la Ideo și face scenografie și în alte proiecte culturale. Spune că îi place să construiască lucruri, dar și că îi plac jocurile de societate (un adevărat adversar la Catan ar spune ceilalți!).

atelier Art&Play: In a Relationship

dată:

oră:

vârstă:

10 decembrie

14:00-17:00

15-19 ani

In a Relationship with work & fun - Relația cu comunitatea: granițe personale și relaționale sănătoase.

Contextele de socializare ale oamenilor devin foarte diverse încă din primii ani de viață, iar copiii încep de mici să primească laude sau critici pentru felul în care se descurcă la diverse activități. Imaginea adolescenților despre propriile aptitudini și despre propria persoană se clarifică și se dezvoltă cu ajutorul exercițiilor și provocărilor pe care le propune atelierul, făcându-i pe participanți mai conștienți de granițele respectului în relaționarea cu sine și cu ceilalți.

La finalul său, tinerii vor avea mai multe instrumente pentru a naviga în siguranță relațiile sociale care implică prezență, efort și investiție emoțională - adică relația lor cu școala, cu familia, cu prietenii și cu distracția.

Silvia Guta, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru

Silvia Ciubotaru (Guță) a absolvit Psihologia la Universitatea București și în prezent este psihoterapeut specializat în psihoterapie experiențială. Lucrează de peste 15 ani în proiecte de educație și cultură pentru tineri, cum sunt Ideo Ideis sau In a Relationship.

Crede că oamenii fericiți trăiesc în prezent și că prezentul are loc pentru toți oamenii.

atelier Art&Play: atelier de construit zâmbete sănătoase

dată:

oră:

vârstă:

17 decembrie

11:00-13:00

7-12 ani & părinți

Plecând de la ideea „Hei, și la dentist poate să fie cool!”, atelierul de față împletește utilul cu plăcutul și informația cu distracția. Zâmbetele, în general, ne indică faptul că suntem fericiți; și suntem fericiți atunci când suntem sănătoși.

În cadrul atelierului, se vor prezenta informații despre întregul proces al dentiției, dar și tips & tricks din interior, exerciții utile și alte curiozități. Bineînțeles, nu vor lipsi nici jocurile sau activitățile!

Atelierul vizează și latura psihologică, care adresează anxietatea care apare când vine vorba de mersul la dentist. Din acest motiv, invităm și părinții alături de copii, căci ce-și dorește un părinte mai mult decât să-și vadă copilul fericit? Iar un zâmbet frumos este și sănătos atunci când părinții și copiii reușesc să formeze echipe puternice și să învețe cum să gestioneze împreună provocările. Vom discuta, astfel, despre cum reușim să menținem obiceiuri sănătoase și cum putem să transformăm fiecare experiență într-una pozitivă.

Hai să învățăm și să ne distrăm împreună! Oare cine o să fie „cel mai curajos pacient?”

Karina Petrica, ideo ideis
Karina
Petrică

Karina Petrică este studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină Dentară din București și e născută în Alexandria, unde revine an de an la Festivalul Ideo Ideis, din echipa căruia face parte. Își dorește să (re)aducă o parte din bucuria din august în Alexandria și în decembrie, în cadrul Laboratorului.

Ana-Maria Sfirca, ideo ideis
Ana-Maria
Sfircă

Ana-Maria Sfircă a absolvit Psihologia în cadrul Universității din București, iar în prezent este psihoterapeut integrativ în supervizare. Curiozitatea și dorința de a înțelege mintea umană, precum și de a învăța cum să ne optimizăm viața de zi cu zi au apropiat-o de domeniul psihologiei.

Mihai Popescu, ideo ideis
Mihai
Popescu

Mihai Popescu a absolvit Psihologia la Universitatea din București și în prezent urmează masterul și formarea profesională în Psihoterapia Centrată pe Emoții. Adolescența și-a petrecut-o în cadrul festivalului Ideo Ideis, iar apoi a continuat activitatea de voluntariat lucrând cu adolescenți și copii pe partea de educație și de pregătire pentru examene.

atelier Art&Play

dată:

oră:

vârstă:

17 decembrie

15:00-17:00

15-19 ani

Plecând de la conferința-lectură pe baza cărții „Turnura științifică a esteticii contemporane” a lui Cornel-Florin Moraru, le propunem adolescenților un atelier de gândire critică pe tema inteligenței artificiale. 

Ce înseamnă inteligența artificială? Cum influențează ea gândirea estetică din prezent? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări și la altele, având la îndemână cea mai recentă lucrare a lui Cornel-Florin Moraru. 

 

Descoperirile din ultimele decenii din domeniul neuroștiințelor, precum și noile tehnologii emergente din domeniul inteligenței artificiale, au schimbat, fără îndoială, modul în care ne raportăm la lume și la propria noastră umanitate. În cadrul atelierului, folosindu-ne de expunere, dialog și argumentare, ne propunem să înțelegem cum ne schimbă inteligența artificială modul de a ne comporta și felul în care ne raportăm la lumea din jurul nostru.

Cornel Moraru, ideo ideis
Cornel-Florin
Moraru

Cornel-Florin Moraru este lector universitar abilitat de Filosofie, Estetică și Etică Aplicată la Universitatea Națională de Arte din București. Cu o formare interdisciplinară în filosofie, filologie clasică, cibernetică și arte vizuale, interesele sale de cercetare se întind de la hermeneutică și istoria filosofiei la estetica informațională și neuroestetică. Până în prezent, Cornel-Florin Moraru a susținut două lucrări de doctorat, în filosofie, respectiv în arte vizuale, a publicat trei cărți de autor, numeroase articole științifice și este autorul a multiple cursuri academice.

atelier Art&Play

în noul an îmi doresc să... simt

dată:

oră:

vârstă:

18 decembrie

11:00-13:00

8-13 ani 

dată:

oră:

vârstă:

18 decembrie

14:00-16:00

14-19 ani

La final de an, vă invităm să reflectăm împreună asupra a ceea ce am simțit în anul care a trecut și să ne propunem să fim mai prezenți și mai în contact cu noi și cu cei din jur în următorul an.

Suntem cu toții conștienți că avem emoții, dar oare câți dintre noi ne cunoaștem emoțiile? Fiindcă trăim într-o perioadă ce solicită o adaptare rapidă la tot ce este în jur, de multe ori nu mai avem timp să ne punem în contact și cu propria persoană. Emoțiile ne oferă informații valoroase despre starea noastră din fiecare moment, despre ce ne place și ce nu ne place, și ne mobilizează către a acționa în concordanță cu ceea ce simțim. Pentru a face echipă bună cu emoțiile noastre, este important să ne acordăm timp pentru a le asculta și a încerca să înțelegem ce vor să ne transmită.

În cadrul acestui atelier, ne propunem să devenim mai conștienți de emoțiile noastre (le numim, le vedem și le ascultăm), să descoperim ce putem face când acestea apar și cum le exprimăm într-o manieră sănătoasă.

Ana-Maria Sfirca, ideo ideis
Ana-Maria
Sfircă
Mihai Popescu, ideo ideis
Mihai
Popescu

Ana-Maria Sfircă a absolvit Psihologia în cadrul Universității din București, iar în prezent este psihoterapeut integrativ în supervizare. Curiozitatea și dorința de a înțelege mintea umană, precum și de a învăța cum să ne optimizăm viața de zi cu zi au apropiat-o de domeniul psihologiei.

Mihai Popescu a absolvit Psihologia la Universitatea din București și în prezent urmează masterul și formarea profesională în Psihoterapia Centrată pe Emoții. Adolescența și-a petrecut-o în cadrul festivalului Ideo Ideis, iar apoi a continuat activitatea de voluntariat lucrând cu adolescenți și copii pe partea de educație și de pregătire pentru examene.

atelier Art&Play: formare învățători

date:

pentru:

19 & 26 noiembrie

cadrele didactice din învățământul primar

zi 1:

oră:

19 noiembrie

13:00-17:00

zi 2:

oră:

26 noiembrie

10:00-14:00

Carolina Pascal, ideo ideis
Carolina
Pascal

atelier Art&Play: dezbatere

Vizionarea filmului „Proxima” este urmat de o discuție deschisă despre feminism, alături de Alexandra Lulache, co-fondatoare a cineclubului feminist F-SIDES, discuție care va introduce revendicările-cheie ale fiecărui val feminist, dar va investiga și provocările cu care ne confruntăm astăzi în a vorbi despre subiect. 

dată:

oră:

vârstă:

19 noiembrie

15:00-17:00

15-19 ani

Alexandra Lulache, ideo ideis
Alexandra
Lulache

atelier Art&Play: improvizație

dată:

oră:

vârstă:

26 noiembrie

12:00-15:00

15-19 ani

Ovidiu Ivan, ideo ideis
Ovidiu
Ivan

atelier Art&Play: upcycling creativ

dată:

oră:

vârstă:

10 septembrie

10:00-11:30

6-9 ani

dată:

oră:

vârstă:

10 septembrie

12:30-14:30

15-19 ani

dată:

oră:

vârstă:

10 septembrie

15:00-17:00

10-14 ani

Evelina Dobre, ideo ideis
Evelina
Dobre

ateliere Art&Play: modul In a Relationship

dată:

oră:

vârstă:

24 septembrie

15:00-18:00

15-19 ani

Relația cu mine: autocunoaștere și autorespect - Un atelier despre gestionarea propriilor nesiguranțe, obiective și idealuri prin explorarea universului personal de emoții și nevoi ale adolescenților. Exercițiile și întrebările deschise pe care le lansează atelierul creează un spațiu psihic nou, special construit pentru consolidarea toleranței față de sine și a încrederii în sine. Identitatea personală devine mai clară dincolo de convențiile și etichetele sociale. 

Silvia Guta, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru (Guță)

dată:

oră:

vârstă:

8 octombrie

15:00-18:00

15-19 ani

Relații sănătoase de la prima iubire - În acest atelier, tinerii vor învăța să fie atenți la nuanțele emoționale din dinamica de cuplu, pornind de la cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor. Vor explora împreună motivele și cauzele pentru care oamenii pot deveni abuzivi sau violenți în cuplu, precum și metode de a identifica din timp și a evita potențialele pericole. La final, participanții vor avea o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu, a formelor de abuz și vor ști ce trebuie să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie.

dată:

oră:

vârstă:

22 octombrie

15:00-18:00

15-19 ani

In a Relationship with work & fun - Relația cu comunitatea: granițe personale și relaționale sănătoase.

Contextele de socializare ale oamenilor devin foarte diverse încă din primii ani de viață, iar copiii încep de mici să primească laude sau critici pentru felul în care se descurcă la diverse activități. Imaginea adolescenților despre propriile aptitudini și despre propria persoană se clarifică și se dezvoltă cu ajutorul exercițiilor și provocărilor pe care le propune atelierul, făcându-i pe participanți mai conștienți de granițele respectului în relaționarea cu sine și cu ceilalți.

 

La finalul său, tinerii vor avea mai multe instrumente pentru a naviga în siguranță relațiile sociale care implică prezență, efort și investiție emoțională - adică relația lor cu școala, cu familia, cu prietenii și cu distracția.

dată:

oră:

vârstă:

5 noiembrie

15:00-18:00

15-19 ani

In a Relationship with authority - Relația cu autoritatea: spațiul sigur și creșterea. Atelierul pornește de la o radiografiere personală a relației cu autoritatea, adesea asociată cu figurile de atașament ale tinerilor. Crearea și întreținerea unui mediu sigur este esențială pentru dezvoltarea personală a oamenilor.

 

Exercițiile propuse în cadrul atelierului le oferă tinerilor modele de comunicare non-abuzivă și pun lupa pe dinamica relațiilor de putere în familie, școală, voluntariat sau timpul liber. Cu toții putem contribui la crearea unui spațiu sigur în relațiile noastre, iar participanții vor avea la finalul atelierului o mulțime de repere sănătoase pentru relații mai echilibrate.

atelier Art&Play: modul parenting

dată:

 

oră:

vârstă:

înscrieri:

întâlniri bilunare sâmbăta

24 septembrie

8 octombrie

22 octombrie

5 noiembrie

10:00-13:00

20+ ani

pentru toată perioada modulului

Generația tânără este adesea însărcinată cu salvarea viitorului - mai în glumă, mai în serios. De fapt, generația adultă a prezentului este cea responsabilă pentru felul în care va arăta viitorul. O familie cu relații sănătoase este mediul ideal pentru un copil, dar echilibrul nu vine de la sine prea repede, mai ales într-o lume din ce în ce mai informatizată. Atelierul propune patru ședințe de lucru, gândite ca o călătorie de grup către o versiune mai matură și mai echilibrată a sinelui. 

Prima întâlnire - o cartografiere a spațiului relațional al familiei, pentru identificarea zonelor cu potențial mare de conflict. Atelierul oferă instrumente de explorare a resurselor personale ale participanților pentru a construi soluții alternative la problemele recurente din relațiile de familie.

Următoarele două întâlniri facilitează conștientizarea și elaborarea unor noțiuni mai clare de OK & NOT OK în dinamica emoțională a relațiilor de atașament, prin exerciții interactive și teme individuale de reflecție, oferind repere mai clare pentru evitarea abuzurilor și suferinței.

Ultimul atelier se va concentra pe activarea resurselor personale de motivație, dar și cele de toleranță, (auto)compasiune și empatie, ca modele alternative de răspuns în prevenirea conflictelor abuzive - atât în familie, cât și în toate celelalte relații ale participanților. 

Silvia Guta, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru (Guță)

atelier Art&Play: modul creativitate

dată:

grupe:

înscrieri:

6 întâlniri

24 septembrie

1 octombrie

8 octombrie

15 octombrie

22 octombrie

29 octombrie

10-14 ani   / 12:00-14:00

15-19 ani​   / 16:00-18:00

pentru toată perioada modulului

Ana-Maria Sfirca, ideo ideis
Ana-Maria
Sfircă
Mihai Popescu, ideo ideis
Mihai
Popescu

Creativitatea este o trăsătură umană fără de care nu am fi putut evolua ca specie. Deși de multe ori o asociem cu artiști, scriitori sau inventatori, de fapt, în fiecare dintre noi există un potențial creativ înnăscut, gata să fie descoperit și explorat.

 

Creativitatea poate fi folosită atât în salturi mari, cât și în salturi mici, de la invenții, descoperiri și produse inovatoare, până la rezolvarea unor probleme cotidiene, dinamizarea relațiilor cu ceilalți, creșterea stării de bine și aducerea noului într-o activitate pe care o desfășurăm.

În cadrul acestui atelier vom descoperi împreună modalități prin care ne putem dezvolta latura creativă, prin diverse tehnici, activități și jocuri interactive, pe care le putem aplica ulterior și în viața de zi cu zi. Vom învăța, astfel, să ne accesăm resursele creative printr-o manieră psiho-educativă, explorând la maximum potențialul creativ al fiecăruia în vederea dobândirii unui nou stil de gândire.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce este creativitatea, ce prejudecăți și blocaje roiesc în jurul ei, dar și de ce avem nevoie de creativitate și care sunt modurile în care o putem stimula, atunci hai alături de noi!

atelier In a Relationship

Relații sănătoase de la prima iubire

vârstă: 15-19 ani

Silvia Guta, ideo ideis
Silvia
Ciubotaru (Guță)

atelier Art&Play: fotografie

(De) Ce fotografiem?

vârstă: 15-19 ani

Bogdan Dinca, ideo ideis
Bogdan
Dincă

atelier Art&Play: dans

Dans Contempofun

vârstă: 15-19 ani

Razvan Rotaru & Filip Stoica, ideo ideis
Filip Stoica
& Răzvan Rotaru

atelier Art&Play: arte grafice

Picturi pe
ziduri interioare

vârstă: 10-14  & 15-19 ani

Maria Zurbagiu (credit Adina Biet), ideo ideis
Maria
Zurbagiu

atelier Art&Play: poezie

PoeziEu

vârstă: 12-19 ani

Svetlana Cârstean by Maria Nițu, ideo ideis
Svetlana
Cârstean

atelier Art&Play: de păpuși

Atelier de păpuși zăpăcite: hai să construim păpuși!

vârstă: 6-10 ani

Ana Craciun-Lambru, ideo ideis
Ana
Crăciun-Lambru

Vezi evenimentele și atelierele din 2023

bottom of page