top of page
Click here for information in English.
experienta ideo ideis

cum s-a născut #experiențaIdeoIdeis?

De 18 ani, Ideo Ideis susține adolescenții din România să se exprime așa cum sunt și să modeleze comunitățile de care au nevoie în devenirea lor. Am pornit ca un Festival de teatru tânăr și am devenit în timp un manifest artistic și social.

Povestea noastră a început în Alexandria, un oraș care nu a avut niciodată un teatru. Aici am construit o platformă care face posibilă întâlnirea publicului cu producțiile artistice create de adolescenți și care generează interacțiuni revelatoare între liceeni și profesioniști din domeniul cultural. An de an, în fiecare vară, de-a lungul a șapte zile, aceștia le devin traineri și mentori într-un proces intensiv de dezvoltare personală prin artă.

În 2020 atelierele de teatru și arte alăturate dedicate adolescenților, care până atunci aveau loc exclusiv în Alexandria, au devenit
Capsule de teatru și deșteptări și au pornit la drum prin țară.

Un an mai târziu am creat
Tabăra de teatru și film - o săptămână de explorări personale, sub îndrumarea profesioniștilor, în care adolescenții creează spectacole și scurtmetraje inspirate de subiecte relevante pentru ei.

În Alexandria, procesul de regenerare urbană prin cultură, care a început odată cu festivalul, s-a extins pe tot parcursul anului, prin intermediul
Laboratorului Ideo Ideis, lansat în 2022 cu sprijinul comunității. Și pentru că impactul acestor demersuri asupra tuturor celor implicați devine din ce în ce mai vizibil, nu ne oprim aici.

Continuăm să credem în ideile care mișcă oameni, comunități, mentalități.

În 2023, am conectat toți acești piloni ai fenomenului Ideo Ideis într-un nou proiect: o experiență rotundă de învățare, care a început în 8 orașe din țară, a continuat cu tabăra de creație, s-a întâlnește cu publicul din Alexandria în cadrul Laboratorului și s-a desăvârșit în cele șapte zile de Festival.

Adolescent cu adolescent, creăm nuclee de revitalizare culturală în comunitățile din România.

Împreună dăm glas viitorului de care ai nevoie în devenirea ta.

Și-l facem să se întâmple.

cum a arătat
#experiențaIdeoIdeis

#IdeoIdeisCapsule
de teatru și film

Esența experienței de învățare prin artă, concentrată în capsule intense, a mers în 8 orașe din țară.

În luna februarie, timp de 6 zile, aproape 200 de adolescenți au învățat să se conecteze la ei și la ceilalți, într-o serie de ateliere de dezvoltare personală prin teatru și film, ghidate de artiști și pedagogi de referință. 

#IdeoIdeisTabăra
de teatru și film

Cercetarea lor comunitară a ajuns în grija cineastului Victor Morozov care, inspirat de răspunsurile celor intervievați, a creat scenariul de film și textul dramaturgic care stau la baza producțiilor realizate în Tabăra de arte performative și revelații organizată la Predeal.

 

Cei 20 de adolescenți au fost împărțiți în două echipe și au devenit creatori de produse culturale. Regia scurtmetrajului e semnată de Alma Buhagiar, câștigătoarea Premiului „Tânără Speranță”’ la ediția din 2021 a Premiilor Gopo, iar spectacolul de teatru a fost pus în scenă sub îndrumarea Marei Oprea, actriță și regizoare, cunoscută pentru personajele aduse la viață pe scenă și pe micile ecrane.

#IdeoIdeisFestivalul
de teatru tânăr

#experiențaIdeoIdeis a făcut un cerc complet cu participarea la cea de-a 18-a ediție a Festivalului organizat la Alexandria, cu revelații, revederi și cu o nouă experiență de învățare.

Adolescenții au avut parte de 7 zile de ateliere intensive de teatru și arte alăturate, evenimente culturale variate, de la spectacole de teatru profesionist, la cele mai recente și apreciate filme românești.

 

Producțiile realizate de ei în tabără au fost prezentate spectatorilor, mentorilor și trupelor de teatru de liceeni venite din toată țara.

adolescenții întreabă,
comunitatea răspunde

La finalul Capsulelor, 20 de adolescenți au fost aleși pentru următoarea etapă a programului: realizarea unei serii de interviuri în orașul lor pentru a înțelege mai bine relația oamenilor din comunitate cu produsele culturale și nevoile lor.

Dacă ai face un film despre o poveste din orașul tău, despre ce ar fi acel film și pe cine ai vedea jucând în el? sau Ce ți-ar plăcea să faci în timpul liber în orașul tău, dar nu ai posibilitatea? sunt printre întrebările la care adolescenții au încercat să găsească răspunsuri în comunitatea lor. Au reușit să obțină 240 de răspunsuri.

#IdeoIdeisLaboratorul
din Alexandria

Cele două producții realizate în Tabăra de teatru și film au fost prezentate în fața publicului din Alexandria, în cadrul Laboratoarelor de explorare prin teatru și arte alăturate. Fiecare întâlnire a fost urmată de un dialog cu publicul. 

vezi cele două produse culturale #experiența Ideo Ideis

Posibil/Imposibil

POVESTE DE VARĂ

#IdeoIdeisCapsule:
autocunoaștere
prin ateliere
de teatru și film

cine?

liceeni 14-19 ani

când & unde?

14-19 feb. '23

Bistrița
Roșiorii de Vede
21-26 feb. '23

Bârlad
Craiova
Roman
Sf. Gheorghe
Tulcea
Zalău
experienta ideo ideis, capsule

Explorările personale încep întotdeauna acasă, în comunitatea în care crești. Acolo îți pui primele întrebări care te aduc mai aproape de tine. Așa că am concentrat #experiențaIdeoIdeis în Capsule intense și am adus-o în mai multe orașe din România.

Timp de 6 zile, aproape 200 de adolescenți au lucrat cu un trainer de teatru și un trainer de film, artiști consacrați ai acestor domenii, de care cel mai probabil ai auzit deja, urmărind un obiectiv principal: să devină mai conștienți de potențialul lor, indiferent de cariera pe care se gândesc să o aleagă.

Cum s-a întâmplat asta?
Au lucrat individual și în grup, au avut parte de jocuri, momente de descoperire, reflexie și discuții - o #experiențăIdeoIdeis completă și autentică.

Obiectivele urmărite: să câștige mai multă încredere în ei, să învețe cum să comunice mai sănătos cu cei din jurul lor, să le fie mai simplu să lucreze în echipă, și mai ales, să aibă curajul să-și exprime propria voce. În plus, să aibă o mai bună cunoaștere a perspectivelor profesionale pe care le au și asupra felului în care se pot implica în comunitățile lor pentru a face o schimbare reală.

vezi cum au arătat capsulele

experinta capsule

#IdeoIdeisTabăra
de teatru și film 

când?

31 iulie-8 august '23

Pentru o săptămână din vacanța de vară, am dat aripi creative curiozității tale, prin teatru și film. Toate activitățile din Tabără au fost menite să îi poarte pe cei 20 de adolescenți mai aproape de chemările lor. Au avut parte de îndrumarea unei echipe de profesioniști de referință în domeniu, care le-au explorările creative către un produs cultural original: un spectacol de teatru și un scurtmetraj. Cu totul nou, cu totul al tău și al colegilor tăi de generație.

Fiecare dintre cele două producții au avut la bază scenarii inspirate din rezultatele interviurilor realizate la finalul Capsulelor, cu oamenii din orașele din care au venit. Împreună am dat glas poveștilor și curiozităților care ne aduc împreună. 

experienta ideo ideis, tabara

cum s-a desfășurat

Zilele din tabără s-au deschis cu un mic dejun sănătos, apoi liniștea s-s risipit prin entuziasmul de la repetițiile de dimineață, în care adolescenții au fost ghidați prin exerciții de improvizație din mediul profesionist, adaptate la nevoile individuale și de grup. Exerciții care i-au adus contact cu propria creativitate.

Prânzul a fost dedicat unui timp de introspecție, în care fiecare participant a fost invitat să revadă căutările făcute dimineață printr-o serie de întrebări menite să pună exercițiile în contextul propriului parcurs de învățare. Astfel, noile descoperiri despre sine, lume și creativitate au fost integrate după nevoile individuale ale fiecăruia. Cu lecțiile despre sine făcute, s-au întos la o nouă rundă de repetiții.

Serile au fost despre conectare: la ceilalți și la propria creativitate, prin idei artistice contemporane. În continuarea cinei, exercițiile de teambuilding i-au adus într-un spațiu de înțelegere și negociere a relațiilor cu ceilalți, pentru a le antrena deschiderea către lume. O serie de discuții - private și de grup - i-au adus față în față cu oameni-inspirație, de la care au învațat despre acceptarea de sine, importanța perseverenței și responsabilitatea hotărârilor personale.

vezi cum a arătat tabăra

experienta tabara

#IdeoIdeisLaboratorul
din Alexandria

când?

10 august '23

unde?

Alexandria

#IdeoIdeisLaboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate este un spațiu construit cu ajutorul comunității, pentru comunitate. Prin intermediul lui, oferim inițiativelor noastre culturale locale dimensiunea unui proces permanent. 

Proiectul s-a născut în anul 2022, în Alexandria - locul în care a început povestea Ideo Ideis în urmă cu 18 ani. Ne-am dorit să construim aici un loc în care întâlnirile semnificative și procesele de explorare continuă să fie posibile pe tot parcursul anului.  Și am reușit. La Centrul Multifuncțional pentru Tineri, spațiul care ne găzduiește activitatea, aducem mai aproape educația alternativă și evenimentele care ne pun pe gânduri și ne apropie de noi înșine și de cei din jurul nostru.

 

Activitățile pe care le desfășurăm de-a lungul anului sunt grupate pe două segmente:

  • ateliere de dezvoltare personală prin teatru & arte alăturate și ateliere Art&Play

  • evenimente pentru public: spectacole de teatru pentru adolescenți, spectacole pentru copii, proiecții de film, conferințe educaționale care să ne aducă în contact cu noi și cu ceilalți, dar și masterclass-uri cu oameni care ne inspiră.

experienta ideo ideis, laboratorul

provocare:
intră în dialog cu publicul tău

Pentru cei 20 de adolescenți, pentru colegii lor de generație și pentru poveștile create în Tabără, Laboratorul a fost locul primei întâlniri cu spectatorii.

La începutul lunii august, cele două producții au fost prezentate comunității locale din Alexandria. 
 

Cu această ocazie au primit reacții la cald, au răspuns întrebărilor și au descoperit noi perspective asupra subiectelor abordate în procesul lor creativ.

vezi cum a arătat laboratorul

experienta lab

#IdeoIdeisFestivalul.18

când?

11-18 august '23

unde?

Alexandria

O sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenți din întreaga țară, #IdeoIdeisFestivalul își sărbătorește anul acesta majoratul. Am celebrat acest moment împreună, în Alexandria, și am văzut un întreg oraș transformându-se într-o imensă scenă de festival - cu proiecții și spectacole în aer liber, concerte, instalații de stradă, spectacole de teatru profesionist, întâlniri cu artiști de renume, masterclass-uri, dezbateri și alte evenimente interactive dedicate adolescenților și comunității locale. 

Cei 20 de tineri au avut ocazia să prezinte producția la care au lucrat în Tabără în fața celorlalți participanți, pe care, la rândul lor, i-au urmărit în spectacolele cu care s-au înscris în Festival. Au primit feedback, îndrumare și mentorat din partea profesioniștilor de renume.

Talk-uri, proiecții și mentorat - le-au oferit context experienței lor creative și lentile noi de raportare la artă. Nu au plecat cu răspunsuri absolute, ci cu o voce a lor. Mai încrezători, mai conectați la propriile emoții, mai conștienți de impactul pe care îl pot avea în comunitățile lor. Și cu toate instrumentele pentru a face lumea să semene cu ei. 

experienta ideo ideis, festivalul

vezi cum a arătat festivalul

experienta fest

echipa

Ana Fierascu, ideo ideis

Ana Fierăscu

Coordonator de proiect

Adriana Guta, ideo ideis

Adriana Guță

Asistent de proiect

Carmen Dumitrescu, ideo ideis

Carmen Matei

Responsabil financiar

Alexander Dumitrescu, ideo ideis

Alexander Dumitrescu

Coordonator Capsule

Bogdan Bogdanoiu, ideo ideis

Bogdan Bogdănoiu

Coordonator Tabără

Laura Ducu, ideo ideis

Laura Ducu

Responsabil Comunicare

Alexandra Scanteianu, ideo ideis

Alexandra Scânteianu

Ofițer Comunicare

Teodora Cascarade, ideo ideis

Teodora Cașcarade

Manager Social Media

Denisa David, ideo ideis

Denisa David

Junior Social Media

Vlad Simion, ideo ideis

Vlad Simion

Designer grafic

Pentru întrebări legate de proiectul #experiențaIdeoIdeis, îi puteți scrie Anei Fierăscu, la ana@ideoideis.ro.

#experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este 1.023.732 lei (206.893,95 euro), iar durata sa de implementare este de 12 luni.

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda,  Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanțare 2014-2021.

 

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

parteneri

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

finantatori, experienta ideo ideis

parteneri media

parteneri, experienta ideo ideis
bottom of page