top of page
Click here for information in English.
KV experienta, simplu.jpg

cum s-a născut #experiențaIdeoIdeis?

De 18 ani, Ideo Ideis susține adolescenții din România să se exprime așa cum sunt și să modeleze comunitățile de care au nevoie în devenirea lor. Am pornit ca un Festival de teatru tânăr și am devenit în timp un manifest artistic și social.

Povestea noastră a început în Alexandria, un oraș care nu a avut niciodată un teatru. Aici am construit o platformă care face posibilă întâlnirea publicului cu producțiile artistice create de adolescenți și care generează interacțiuni revelatoare între liceeni și profesioniști din domeniul cultural. An de an, în fiecare vară, de-a lungul a șapte zile, aceștia le devin traineri și mentori într-un proces intensiv de dezvoltare personală prin artă.

În 2020 atelierele de teatru și arte alăturate dedicate adolescenților, care până atunci aveau loc exclusiv în Alexandria, au devenit
Capsule de teatru și deșteptări și au pornit la drum prin țară.

Un an mai târziu am creat
Tabăra de teatru și film - o săptămână de explorări personale, sub îndrumarea profesioniștilor, în care adolescenții creează spectacole și scurtmetraje inspirate de subiecte relevante pentru ei.

În Alexandria, procesul de regenerare urbană prin cultură, care a început odată cu festivalul, s-a extins pe tot parcursul anului, prin intermediul
Laboratorului Ideo Ideis, lansat în 2022 cu sprijinul comunității. Și pentru că impactul acestor demersuri asupra tuturor celor implicați devine din ce în ce mai vizibil, nu ne oprim aici.

Continuăm să credem în ideile care mișcă oameni, comunități, mentalități.

În 2023, conectăm toți acești piloni ai fenomenului Ideo Ideis într-un nou proiect: o experiență rotundă de învățare, care începe în 8 orașe din țară, continuă cu tabăra de creație, se întâlnește cu publicul din Alexandria în cadrul Laboratorului și se desăvârșește în cele șapte zile de Festival.

Adolescent cu adolescent, creăm nuclee de revitalizare culturală în comunitățile din România.

Împreună dăm glas viitorului de care ai nevoie în devenirea ta.

Și-l facem să se întâmple.

cum va arăta
pentru tine
#experiențaIdeoIdeis

#IdeoIdeisCapsule
de teatru și film

Esența experienței de învățare prin artă, concentrată în capsule intense, vine la tine în oraș.

În luna februarie, timp de 6 zile, înveți să te conectezi la tine și la ceilalți, într-o serie de ateliere de dezvoltare personală prin teatru și film, ghidate de artiști și pedagogi de referință. 

#IdeoIdeisTabăra
de teatru și film

Subiectele identificate în urma interviurilor vor deveni temele de explorare pentru zilele petrecute în Tabăra Ideo Ideis.

Veți avea șapte zile la dispoziție și toate instrumentele necesare pentru a crea un spectacol de teatru și un film de scurtmetraj. 

#IdeoIdeisFestivalul
de teatru tânăr

#experiențaIdeoIdeis face un cerc complet cu participarea la cea de-a 18-a ediție a Festivalului organizat la Alexandria, cu revelații, revederi și cu o nouă experiență de învățare.

Aici veți avea parte de 5 zile de ateliere intensive de teatru și arte alăturate, iar producțiile realizate de voi în tabără vor fi prezentate spectatorilor, mentorilor și trupelor de teatru de liceeni venite din toată țara.

adolescenții întreabă,
comunitatea răspunde

Poți fi unul dintre cei 20 de liceeni selectați din Capsule pentru participarea la Tabăra de teatru și film. Căutarea ta va continua cu o serie de interviuri realizate de tine și alți adolescenți ca tine în comunitățile voastre.

Obiectivul: identificarea celor mai relevante subiecte și preocupări ale oamenilor din orașele voastre.

#IdeoIdeisLaboratorul
din Alexandria

Cele două producții realizate de voi în Tabăra de teatru și film vor fi prezentate în fața publicului din Alexandria, în cadrul Laboratoarelor de explorare prin teatru și arte alăturate. Fiecare întâlnire va fi urmată de un dialog cu publicul. 

#IdeoIdeisCapsule:
autocunoaștere
prin ateliere
de teatru și film

cine?

liceeni 14-19 ani

când & unde?

14-19 feb.

Bistrița
Roșiorii de Vede
21-26 feb.

Bârlad
Craiova
Roman
Sf. Gheorghe
Tulcea
Zalău
KV experienta, capsule.jpg

Explorările personale încep întotdeauna acasă, în comunitatea în care crești. Acolo îți pui primele întrebări care te aduc mai aproape de tine. Așa că am concentrat #experiențaIdeoIdeis în Capsule intense și o aducem în mai multe orașe din România.

Timp de 6 zile, în orașul tău, vei lucra cu un trainer de teatru și un trainer de film, artiști consacrați ai acestor domenii, de care cel mai probabil ai auzit deja, urmărind un obiectiv principal: să devii mai conștient de potențialul tău, indiferent de cariera pe care te gândești să o alegi.

Cum se întâmplă asta?
Vei lucra individual și în grup, vei avea parte de jocuri, momente de descoperire, reflexie și discuții - o #experiențăIdeoIdeis completă și autentică.

La finalul ei, vei avea mai multă încredere în tine, vei ști cum să comunici mai sănătos cu cei din jurul tău, îți va fi mai simplu să lucrezi în echipă, și mai ales, vei avea curajul să-ți exprimi propria voce. În plus, vei avea o mai bună cunoaștere a perspectivelor profesionale pe care le ai și asupra felului în care te poți implica în comunitatea ta pentru a face o schimbare reală.

citește mai multe despre trainerii din capsule și înscrie-te

experinta capsule

#IdeoIdeisTabăra
de teatru și film 

când?

31 iulie-8 august

Pentru o săptămână din vacanța de vară, dăm aripi creative curiozității tale, prin teatru și film. Toate activitățile din Tabără sunt menite să te poarte mai aproape de chemarea ta. Aici vei avea parte de îndrumarea unei echipe de profesioniști de referință în domeniu, care îți vor ghida explorările creative către un produs cultural original: un spectacol de teatru sau un scurtmetraj. Cu totul nou, cu totul al tău și al colegilor tăi de generație.  

Fiecare dintre cele două producții vor avea la bază scenarii inspirate din rezultatele interviurilor realizate la finalul Capsulelor, cu oamenii din orașele din care veniți. Împreună vom da glas poveștilor și curiozităților care ne aduc împreună. 

KV experienta, tabara.jpg

cum se desfășoară

Zilele din tabără se deschid cu un mic dejun sănătos, apoi liniștea se risipește prin entuziasmul de la repetițiile de dimineață în care tu și colegii tăi veți fi ghidați prin exerciții de improvizație din mediul profesionist, adaptate la nevoile individuale și de grup. Exerciții care vă vor aduce contact cu propria creativitate.

Prânzul e dedicat unui timp de introspecție, în care fiecare participant e invitat să revadă căutările făcute dimineață printr-o serie de întrebări menite să pună exercițiile în contextul propriului parcurs de învățare. Astfel, noile descoperiri despre sine, lume și creativitate sunt integrate după nevoile individuale ale fiecăruia. Cu lecțiile despre sine făcute, ne întoarcem la o nouă rundă de repetiții.

Serile sunt despre conectare: la ceilalți și la propria creativitate, prin idei artistice contemporane. În continuarea cinei, exercițiile de teambuilding vă vor aduce într-un spațiu de înțelegere și negociere a relațiilor cu ceilalți, pentru a vă antrena deschiderea către lume. O serie de discuții - private sau de grup - vă vor aduce față în față cu oameni-inspirație, de la care veți învăța despre acceptarea de sine, importanța perseverenței și responsabilitatea hotărârilor personale.

experienta tabara

#IdeoIdeisLaboratorul
din Alexandria

când?

10 august

unde?

Alexandria

#IdeoIdeisLaboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate este un spațiu construit cu ajutorul comunității, pentru comunitate. Prin intermediul lui, oferim inițiativelor noastre culturale locale dimensiunea unui proces permanent. 

Proiectul s-a născut în anul 2022, în Alexandria - locul în care a început povestea Ideo Ideis în urmă cu 18 ani. Ne-am dorit să construim aici un loc în care întâlnirile semnificative și procesele de explorare continuă să fie posibile pe tot parcursul anului.  Și am reușit. La Centrul Multifuncțional pentru Tineri, spațiul care ne găzduiește activitatea, aducem mai aproape educația alternativă și evenimentele care ne pun pe gânduri și ne apropie de noi înșine și de cei din jurul nostru.

 

Activitățile pe care le desfășurăm de-a lungul anului sunt grupate pe două segmente:

  • ateliere de dezvoltare personală prin teatru & arte alăturate și ateliere Art&Play

  • evenimente pentru public: spectacole de teatru pentru adolescenți, spectacole pentru copii, proiecții de film, conferințe educaționale care să ne aducă în contact cu noi și cu ceilalți, dar și masterclass-uri cu oameni care ne inspiră.

KV experienta, laboratorul.jpg

provocare:
intră în dialog cu publicul tău

Pentru tine, pentru colegii tăi de generație și pentru poveștile create de voi în Tabără, Laboratorul va fi locul primei întâlniri cu spectatorii.

La începutul lunii august, cele două producții vor fi prezentate comunității locale din Alexandria. 
 

Cu această ocazie vei primi reacții la cald, vei răspunde întrebărilor și vei descoperi noi perspective asupra subiectelor abordate de voi în procesul creativ. 

 

Ai deja emoții gândindu-te la asta? E firesc. În tot acest proces vei învăța să le identifici, să le dozezi și să le folosești în favoarea ta. 

experienta lab

#IdeoIdeisFestivalul.18

când?

11-18 august

unde?

Alexandria

O sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenți din întreaga țară, #IdeoIdeisFestivalul își sărbătorește anul acesta majoratul. Vei celebra acest moment alături de noi, în Alexandria, și vei vedea un întreg oraș transformându-se într-o imensă scenă de festival - cu proiecții și spectacole în aer liber, concerte, instalații de stradă, spectacole de teatru profesionist, întâlniri cu artiști de renume, masterclass-uri, dezbateri și alte evenimente interactive dedicate ție, colegilor tăi de generație și comunității locale. 

Vei avea ocazia să prezinți producția la care ai lucrat în Tabără în fața celorlalți participanți, pe care la rândul tău îi vei urmări în spectacolele cu care s-au înscris în Festival. Veți primi feedback, îndrumare și mentorat din partea profesioniștilor de renume.

Talk-uri, proiecții și mentorat - îți vor oferi context experienței tale creative și lentile noi de raportare la artă. Nu vei pleca de aici cu răspunsuri absolute, ci cu o voce a ta. Mai încrezător, mai conectat la propriile tale emoții, mai conștient de impactul pe care l-ai putea avea în comunitatea ta. Și cu toate instrumentele pentru a face lumea să semene cu tine. 

KV experienta, festivalul.jpg
experienta fest

Fii parte din #experiențaIdeoIdeis.

echipa

Ana Fierascu, ideo ideis 01.jpeg

Ana Fierăscu

Coordonator de proiect

Adriana Guta, ideo ideis 01.jpg

Adriana Guță

Asistent de proiect

Carmen Dumitrescu, ideo ideis 01.jpg

Carmen Matei

Responsabil financiar

Alexander Dumitrescu, ideo ideis 01.jpg

Alexander Dumitrescu

Coordonator Capsule

Bogdan Bogdanoiu, ideo ideis 01.jpg

Bogdan Bogdănoiu

Coordonator Tabără

Laura Ducu, ideo ideis 01.jpg

Laura Ducu

Responsabil Comunicare

Alexandra Scinteianu, ideo ideis 01.jpg

Alexandra Scânteianu

Ofițer Comunicare

Teodora Cascarade, ideo ideis 01.jpg

Teodora Cașcarade

Manager Social Media

Denisa David, ideo ideis 01.jpg

Denisa David

Junior Social Media

Vlad Simion, ideo ideis 01.jpg

Vlad Simion

Designer grafic

Pentru întrebări legate de proiectul #experiențaIdeoIdeis, îi puteți scrie Anei Fierăscu, la ana@ideoideis.ro.

#experiențaIdeoIdeis este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este 1.023.732 lei (206.893,95 euro), iar durata sa de implementare este de 12 luni.

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda,  Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde euro între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde euro pentru perioada de finanțare 2014-2021.

 

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

parteneri

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA

experienta, finantatori.jpg

parteneri media

parteneri

parteneri media, ideo ideis experienta.jpg
bottom of page